Након писма подршке у ком Студентски фронт поздравља оснивање још једне прогресивне студентске организације у Свету, уследили су одговори, што званични, што лично од стране чланова ове организације, на адресу Студентског фронта у којима руски студенти кажу да им је подршка од једне организације као што је наша дала нови ентузијазам након што су је прочитали у свим својим универзитетским органима у свим градовима у којима се ова организација налази.

Званички одговор НСС „Дискурс“:

Превод:

 

Другови, чланови „Студентског фронта“ Србије,

ми, студенти Русије, чланови Независног студентског синдиката „Дискурс“, изражавамо вам велику захвалност за подршку коју сте пружили нашој, тренутно младој, организацији.

Од давнина су универзитети Европе, Русије и целог света били упориште прогреса, место где се градила будућност, место где су се ковали и где су расли најхрабрији кадрови који се нису плашили промена, који су били спремни на најхрабрија дела, они чијим се рукама и памећу градила сутрашња будућност. Одувек је баш омладина била тај социјални слој који је који је био најспермнији да уложи своју енергију у име боље, праведније, слободне, часније данашњице и будућности.

У каквом су положају данас студенти? У Русији, као и у другим државама „Заједнице независних држава“(економски блок у ком се налази велики број земаља бившег СССР-а окупљених око Русије), Балканском полуострву, државама где влада капитал, а не човек, студенти су једна од најнезаштићенијх социјалних група.

Савремено руско образовање се налази у процесу регреса, универзитет је престао да буде центар слободе и знања, а образовање је престало да буде друштвено добро, сада је оно више привилегија.

Постепено се руски универзитет претвара у комерцијлну контуру, у којој образовање грађана одлази у други план, а главни циљ постаје зарађивање новца.

Исход такве политике је да су многи ректори високообразовних установа данас не уважени професори, већ „ефективни“ менаџери. Не треба ћутати и пред материјалним положајем студената. Ко може да живи од своје стипендије? Покажие га, нађите га и ми ћемо га поставити као пример монаха-аскете.

И баш због свега тога је најпрогресивији део студената у Русији, који не жели да се помири са оваквом ситуацијом, који се уморио од пустих речи државних синдиката, решио да се обједини у свој, независни синдикат. Тако је основан „Дискурс“. Као и ваши, наши основни циљеви су:

увођење реалног бесплатног образовања, заштита права и интереса студената, предавача, и других учесника система образовања, развијање осећања солидарности у студентској средини.

И због тога ми сматрамо сарадњу и кооперацију између наших организација, а у будућности, надамо се, и са другим студентским синдикатима света, веома важним правцем делатности.

Уверени смо да ако сакупимо искуста ноих који су се већ доказали у борби, као што је ваша организација, достигнуће наших постављених циљева ће бити могуће.

„Студентски фронт“ је образац организације омладине и студената који је своју ефективност показао у борби за права младих људи, права на бесплатно образовање, одмор, доступну стипендију и могућност бављења стваралаштвом.

„Студентски фронт“ је снажан пример солидарности омладине која се образује, и то под знамењем праведности и правде.

Ви тражите квалитетно образовање, како би омладина могла да учи и ствара, и то је исправно!

Ви обједињујете омладину у тим потребама, што ваш најважнији посао!

Ви се не плашите тешкоћа, значи да не требамо ни ми! Кукавичлук никад не доводи до победе. Потребно је ићи напред, руководећи се идејама праведности, братства и једнакости!

„Дискурс“ већ сада има ћелије у многим регионима, по целој Русији. И то је тек почетак. Након првог корака смо обухватили многе регионе, а након другог неће остати ни један регион где нас неће бити. Главни су они који нам помажу, сами студенти. Важно је показати да појединац сам ништа неће решити. Шта је то један момак или девојка у оквиру система? Ништа. А шта је то студентска солидарност? То је воља поколења!

Глас младости је снажан, многи ће нас чути!

Желимо вам, драги наши другови, да се никад не предајете, да идете тим путем, да се не бојите тешкоћа, да побеђујете све препреке на свом путу. А ми смо са своје стране спремни да увек станемо раме уз раме са вама!

Наша борба је праведна! Док смо уједињени, ми смо непобедиви!

П.С. „Чекамо сусрет са вама, другови, на Светском фестивалу омладине и студената који ће бити у Русији, у Сочију, у октобру 2017-е године!“

Профком НСС „Дискурс“, Руска Федерација, 05. 02. 2017.