Пре четири месеца у Русији је основан Независни студентски синдикат „Дискурс“ који је за кратко време успео да окупи студенте у већем делу универзитетских центара у Русији. За то кратко време успели су да открију велике финансијске малверзације које су вршиле управе факултета. Организовали су неколико протеста против пљачке студената и уништавања неких центара који су повезани са уништавањем индустрије око тих научних института које се као и код нас врше приватизацијом, а недуго након тога и затварањем истих.
Јако нам је драго што се широм Европе оснивају прогресивне студентске организације које се боре против тржишних принципа као на пример у Шпанији пре неколико месеци, у Русији пре неколико месеци. Постоје и одлуке о оснивању таквих организација које ће се ускоро спровести у праксу, као на пример у Италији. Те организације се прикључују борби коју воде организације које постоје већ неко време, као што је наш Студентски фронт или организација МАС из Грчке.

Превод писма подршке:

Драге колеге, чланови Независног студентског синдиката „Дискурс“,
Студентски фронт из Србије подржава оснивање организације прогресивних студената Русије. Циљеви ваше борбе нам говоре да је ваш синдикат један од најпрогресивнијх у свету. Тачније, ви сте део борбе прогресивних студената света. Веома добро знамо колико вам је сада тешко. Знамо да је за стварање моћне студентске организације потребно много времена и рада. Тако је и нама било тешко пре шест година. Али није довољно бавити се само развојем организације, потребно је од самог почетка рада борити се, баш као што ви и радите, што се нама изузетно свидело. Ситуација у Србији је слична оној у Русији. Ми живимо у постсоцијалистичким државама где се уништавају индустрија и систем образовања, и због тога знамо са каквим се проблемима ви сада борите. Као што смо већ рекли, подржавамо оснивање вашег синдиката. Радује нас то што се по целој Европи оснивају студентске организације које се боре против тржишног система образовања. Уверени смо да ћемо у заједничкој борби победити.
Победа ће бити за нама!
Како ви говорите „Студент није банкомат!“, тако и ми говоримо „Знање није роба!“

Секретаријат Студентског фронта, Београд, 31.01.2017.31